Emelkedőn előzte a dízel kamionokat a Tesla Semi

2023.07.19. 06:23

Egy igen érdekes videó került fel Twitterre a Tesla nyerges vontatójáról, vagyis a Semiről. A felvételen az látszik, ahogy az elektromos kamion mindenféle erőlködés nélkül előzi a középső sávban a dízel kamionokat egy meredek emelkedőn.

A felvétel feltöltője szerint a Tesla rendszeresen teszteli a Semiket a Donner Pass-nál Kalifornia államban. Teljes terhelésen teszik mindezt, mégpedig azért, hogy amennyiben még bármilyen probléma van a teherautókkal, akkor az ilyen körülmények között jó eséllyel kiderül. Ha a gyári adatokat vesszük alapul, ez azt jelenti, hogy ilyenkor a teljes szerelvény tömege több, mint 37 tonna.

Forrás: Zanegler / Twitter
Forrás: Zanegler / Twitter

A kicsivel több, mint 24 kilométer hosszú Donner Pass egyébként egy tényleg durva terep egy rakománnyal teli nyergesnek, hiszen átlagosan 7 százalékos az emelkedése, de vannak olyan szakaszok, ahol ez az érték a 16 százalékot is eléri. Ez valamivel nagyobb terhelésnek számít, mint amit a Tesla ígér, hiszen ők azt garantálják, hogy 5 százalékos emelkedőn még tudja tartani a kaliforniai autópályatempót a Semi.

Érdekes teszt egy ilyen túra, hiszen 37 tonnával valószínűleg rengeteget fogyaszt a Semi, azonban azt se érdemes elfelejteni, hogy lefelé végig tud visszatermelni. A kérdés csak az, hogy a többletfogyasztás és a visszatermelés milyen arányban vannak egymással. Az azonban mindenképp impresszív látvány, hogy milyen könnyedén küzdi le az emelkedőt a Semi.

A Tesla még nem közölt minden műszaki adatot a Semivel kapcsolatban, így például nem tudjuk az akkupakk pontos kapacitását, illetve a vontató teljesítmény se ismert. Azt viszont elárulták, hogy a Semi nagypóttal, teljes terheléssel 483 kilométert megy el a kisebbik akkumulátorral, a nagyobbikkal pedig 804-et. Azt is tudjuk, hogy gyorstöltéssel 30 perc alatt akár 70 százalékot is bele lehet tölteni.

Forrás: Zanegler / Twitter
Forrás: Zanegler / Twitter

Mivel Tesláról van szó, a gyorsulását is ismerjük: nagyjából 20 másodperc alatt gyorsul 96 km/h-ra – 60 mérföld/óra – a Semi, ha rakományt visz. Azt mondják, hogy a fogyasztása 1,24 kWh alatt marad kilométerenként, ami alapján a kisebbik akkupakk nagyjából 600 kWh-s lehet, míg a nagyobbik körülbelül 1000 kWh-s. A Tesla azt mondja, hogy a fuvarozók akár 200 ezer dollárt – közel 67 millió forintot – spórolhatnak a Semivel 3 év alatt.

Forrás: Inside EVs / Twitter / Tesla