Unikornissá alakítva szabotálják az önvezető autókat az ideges helyi gerillák

2023.07.07. 15:48

San Franciscóban és környékén teszteli az önvezetői autóit a Cruise és a Google-féle Waymo, a helyieknek pedig elegük van. Az a helyzet ugyanis, hogy a még bőven tanulási, fejlesztési fázisban lévő önvezető autók szerintük kiszámíthatatlanul viselkednek, olykor pedig kellemetlen helyzeteket idéznek elő.

Például elállják az utat, nekimennek dolgoknak, vagy simán csak olyan manővereket hajtanak végre, amiket nehéz lereagálni. Sőt, olyan is volt, hogy egy önvezető autó elgázolt egy kutyát, bár az pont egy olyan eset volt, amivel egy hús-vér sofőr se tudott volna mit kezdeni.

Forrás: ConeSF - Week of Cone / Twitter
Forrás: ConeSF - Week of Cone / Twitter

Valami elpattant a helyiekben, hiszen már ott tartanak, hogy csoportba tömörülve próbálják direkt akadályozni az önvezető autókat. A Safe Street Rebel nevű csoportosulás célja, hogy a még tanuló autók eltűnjenek San Francisco utcáiról. Nem állnak jól, hiszen a Cruise-nak és a Waymónak is megvannak a megfelelő engedélyeik, így amit csinálnak, az nem ütközik semmilyen törvénybe.

Éppen ezért a csoport nemrégiben kreatív módszereket kezdett alkalmazni: útjelző bójákkal zavarják össze, és teszik mozgásképtelenné az önvezető autókat. A módszer tulajdonképpen pofonegyszerű: a bójákat simán csak ráteszik az üres – tehát felügyelő sofőr nélküli – önvezető autók motorháztetejére.

Az autók nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy spontán unikornissá alakították őket, ezért jobb híján megállnak. A robotaxikat tesztelő Cruise és a Waymo érthetően nem örülnek ennek a hacacárénak.

1

A Waymo képviselője pár szóban nyilatkozott a The Drive-nak: szerintük az ilyen vandalizmus káros és tiszteletlen, ezért a hatóságokhoz fordulnak az üggyel kapcsolatban. Nyilván nem örülnek a szabotázsakcióknak, de azért a helyieket is meg lehet érteni, hiszen nyilván igen zavaró tud lenni mindez. A Cruise esetei egyébként már az NHTSA – amerikai közlekedésbiztonsági hatóság – figyelmét is felkeltették, akik vizsgálatot indítottak.

Forrás: The Drive / Twitter