A Jaguartól kap villanyautókat a Google

2018.03.29. 06:05

Az önvezető autókat fejlesztő Google-leány, a Waymo sokáig Lexusokban tesztelte a technológiát, az utóbbi években pedig Chrysler Pacifica tesztflottát alkalmaztak. Ám most új partnert találtak: a Jaguar lesz az új szállítójuk.

A Waymo elektromos járművet keresett, egyebek közt a tavaly nyugdíjazott apró, kormánykerék nélküli, kétüléses Firefly kapszulák helyére. Első körben tesztelési céllal, de az önvezető I-Pace flottával tervezik beindítani Phoenix városában az első nyilvános szolgáltatásukat is, amely első körben a város területének nagyjából egyhatódát, 100 négyzetmérföldet fed majd le.

A terv az, hogy két év alatt 20 ezer ilyen autó készül majd, amelyekkel lehetőség lenne akár napi egymillió fuvar lebonyolítására is. Ez eddig messze a legnagyobb ilyen típusú kísérlet, bár a Waymo vezetése egyelőre még mindig csak arról beszél, hogy szeretnék minél megbízhatóbbá fejleszteni a robotpilótájukat, amely már eddig is mintegy ötmillió valós, és ötmilliárd szimulált mérföldnyi tesztelésen van túl.