Jöhet a 9 milliós Tesla, és nem is egyedül

2023.09.09. 17:30

Walter Isaacson, Elon Musk életrajzi könyvének szerzője egy szövegrészletben az olcsó Tesla sorsának eddigi alakulásáról ír: Musk egészen 2023-ig egyáltalán nem akart ilyen modellt, helyette egy világmegváltó robotaxiban látta a jövőt.

Bár tisztában volt a projekt kockázatos mivoltával, sokáig egy teljesen autonóm, tükrök, pedálok és kormány nélküli robotaxi fejlesztésében gondolkodott, de erről végül a cég vezetői több-kevesebb sikerrel lebeszélték. Előbb egy olyan változat ötlete ment át, amiből - ha a jövőben már az állami szabályozások megengedik azt - egyszerűen ki lehet szerelni a kezelőszerveket. Ugyanakkor Musk az olcsó, 25 ezer dollár alatti Tesla ötletét továbbra is megvétózta.

Tesla-next-gen-model 01.webp

Isaacson szerint a cég vezetőjének véleményét Franz von Holzhausennek, a Tesla dizájnfőnökének sikerült megváltoztatni, aki meggyőzte róla, hogy a kis-Tesla platformját a robotaxihoz is fel lehet használni. Musknak mindkét autó modelljét megmutatták, amelyekről azt lehet tudni, hogy Cybertruck-szerűen futurisztikus dizájnt kapnak. Nagyobb dolog, hogy végül mindkét autó fejlesztése folyamatban van, tehát a "Model 2" néven emlegetett, szögletes nép-Tesla mellett egy teljesen önvezető Teslára is számíthatunk a jövőben.