Elkészült az első Bentayga

2015.11.28. 17:07

Legördült a gyártósorról a Bentley Bentayga első sorozatgyártású példánya. A modellt idén szeptemberben mutatta be a brit gyártó, először pedig a Frankfurti Autószalonon állították ki élőben is a nagyközönség számára.

A luxus hobbiterepjárót kézzel szerelik össze a munkások, így pedig összesen 130 órát dolgoztak ezen az első példányon. A márka elnök-vezérigazgatója, Wolfgang Dürheimer úgy fogalmazott, mérföldkő ez a Bentley életében, a következő hasonló jelentőségű lépés pedig az lesz, amikor eljut a vevőkhöz is a Bentayga.

A britek már a bemutatást megelőzően is azt ígérgették, ez lesz a világ legerősebb és leggyorsabb szabadidőautója. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudják, kétturbós W12-est építettek bele, amelynek hat literéből 608 lóerőt és 900 newtonméteres csúcsnyomatékot csalogattak ki a mérnökök. Mindezt nyolcfokozatú automataváltó osztja szét a négy kerék között. A 0-100 km/h-s sprinthez csupán 4,1 másodpercre van szükség, de innen is nagyon megy még a Bentayga – a végsebesség 301 km/h.

Nemcsak a motorerőre helyezték azonban a hangsúlyt a gyáriak. Bevallásuk szerint több mint 400 kört tettek meg a Nordschleifén, hogy a futómű hangolása is a lehető legjobb legyen. A 2,4 tonnás luxusterepjáró kapcsán azt is igyekeznek hangsúlyozni, hogy valóban megbirkózik a komolyabb tereppel is, de vélhetően úgysem ez lesz majd az elsődleges felhasználási területe.

A Bentley Bentayga ára 64 millió forint körül mozog, de ha stílusos Breitling órát is szeretnénk bele, akkor további ötvenmilliót kell kicsengetnünk.