Újraindulhat a gyártás a Saabnál

2015.12.18. 11:43

Gondolatban már eltemettük a svéd márkát, de megtörtént a csoda: kaptak egy akkora megrendelést, amivel akár új életet lehelhetnek a Saabba. A történet talán túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen, de ha kifizetik a vételárat, az hamar helyreránthatja a cég pénzügyi mérlegét.

A sztori ennyi: kínai Panda New Energy Co. 150 ezer Saab 9-3 Sedan EV típusú autót rendelt a csődhelyzetben vergődő márka tulajdonosától, a NEVS-től, mintegy 12 milliárd dollár értékben. A megrendelést ráadásul mintegy öt év alatt kell teljesíteni, azaz a Saab gyár bele sem szakadna a terhelésbe. Ám ennek az összegnek a töredéke is elegendő lehet, hogy fedezze a gyártás újraindításának költségeit, stabilizálja a kapcsolatokat a beszállítókkal és lehetővé tegye az új modellek kifejlesztésének befejezését.

A Saab jelenleg egyetlen modell gyártására képes és jogosult: a 9-3-as utolsó változatáéra, mivel a legújabb 9-5 előállítását a General Motors megtiltotta, a régebbi modellek gyártósorait pedig rég eladták a kínai Beijing Automotive-nak. Ám úgy néz ki, a 2002 óta gyártott 9-3-as elektromos hajtáslánccal pont megfelel arra a célra, hogy kihúzza a Saabot a jelenlegi mélypontról.

Az efféle ismeretlen kínai cégekről persze épp a Saab kapcsán tanultuk meg, hogy soha nem lehet tudni, hogy mikor és mennyit hajlandók kifizetni a beígért pénzből. A beszállítók kifizetésére pedig nem elég egy nagyvonalú ígéret.