Mercedes? BMW? Mindenkit elvert a Tesla Amerikában

2016.02.13. 21:38

Amíg a napokban megint egy erősen veszteséges negyedévről számolt be a Tesla, de az eladási számok velük vannak. Február közepén járunk, ilyenkor érkeznek egymás után a különféle éves értékesítési összesítések a gyártóktól. Az USA-ban a napokban egy kategória statisztikája foglalkoztatja az autós és gazdasági sajtót: a nagy prémiumautók tavalyi meccse. A kategória a listát látva talán kissé erőltetett, de a számok magukért beszélnek. 

Magyarázhatjuk akárhogyan, de az van, hogy a Model S magasan a nagy prémiumautókra vágyó közönség kedvence lett Amerikában. Miközben a mezőny minden tagjának kisebb-nagyobb arányban csökkent az eladása, a lista egyetlen villanyautója 51 százalékkal jobban fogyott, mint egy évvel korábban.

Egyedül az S-osztály tartja magát a régi fiúk közül, a 7-es BMW gyengülésére pedig elfogadható magyarázat az év közbeni generációváltás, de egy ekkora presztízzsel bíró kategóriában ez akkor is blama. A Tesla ráadásul folyamatos termelésnövelésben van. Idénre már globálisan 70-80 ezer autó értékesítését tervezik, amelynek nagy része Amerikában értékesített Model S lesz. A Model X-nek az idei még mindig csak a bevezető éve lesz, de az év második felében az is komoly tényező lehet kategóriájában.