Nem rejtegetik tovább a legdurvább F-Type-ot

2016.02.17. 14:00

A legdurvább Jaguar F-Type-ról január végén már szivárgott ki néhány fotó és információ. A leglényegesebb dolgok már akkor kiderültek az SVR-ről, a bemutatót pedig a Genfi Autószalonra vártuk. A nagyközönség valóban Svájcban láthatja majd először élőben a brit sportkocsit, a hivatalos leleplezést azonban már idő előtt, az interneten megejtették.

Az F-Type SVR az első olyan szériagyártású Jaguar, amelyet a Special Vehicles Operation nevet viselő gyári tuningrészleg készít. Mint azt már korábban mi is megírtuk, mostantól az SVR betűkombinációval egységesítik a legvadabb modelleket úgy a Jaguarnál mint a Land Rovernél.

És hogy mit is jelent ebben az esetben az, hogy a legvadabb F-Type-pal van dolgunk? Az ötliteres, kompresszoros V8-as 6500-nál adja le 575 lóerejét, míg 700 newtonméteres csúcsnyomatéka 3500 és 5000 között jelentkezik. A nyolcgangos váltót is átdolgozták ehhez a kivitelhez, ezen keresztül pedig összerékhajtásra zúdul a teljesítmény. A gyorsulás nulláról százra 3,5 másodperc, a végsebesség 320 km/h körüli.

A durva teljesítményhez nagyobb fékek és új futómű is dukál – igaz, ezekről pontos részleteket még nem tudni. Változtattak az első lökhárítón, felszereltek egy méretes splittert és egy komoly hátsó diffúzort is. Az F-Type R-hez képest nagyjából 25 kilót faragtak a súlyból is, némi pluszpénzért pedig szénszálas tetőt és karbon-kompozit fékeket is kérhetünk, amelyekkel még kevesebbet nyom az autó a mérlegeléskor.

Bár sportos modellről van szó, a Jaguar mégsem egy kimondott versenyautót ad a vásárlók kezébe. Ennek jele az érintőképernyős szórakoztató és információs rendszer, valamint a 770 wattos hangrendszer is. Az F-Type SVR már rendelhető is. Kupé karosszériával 125 950 dollárba (35 millió forintba), kabrióként pedig 128 800 fontba (36 millió forintba) kerül. Az első példányokat nyáron szállítják majd le.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.