Brutális születésnapi Lamborghini

2016.03.02. 14:47

Ferruccio Lamborghini az idén lenne száz éves, és ezt az alkalmat nem szalaszthatta el az olasz sportkocsigyártó: készítettek egy autót, amelyet hajmeresztő áron adhatnak el. A Reventónhoz hasonló extremitások után azonban többet is mutathattak volna egy tessék-lássék átöltöztetett Aventador SV-nél, különösen 1,75 millió euróért.

A Centenario ugyanis nem sokkal több egy látványos optikai tuningnál: lényegében új burkolatot és szélesebb nyomtávú futóművet készítettek az Aventadornak, a 6,5 literes V12-es motor teljesítményét pedig 770 lóerőre növelték, ami 70 lóerő többlet. Ennél ebben az árkategóriában többet szokás kínálni, különösen úgy, hogy ezért az árért legalább öt Aventadort lehetne venni. A karosszériaelemek persze mind karbonszálas műanyagból készültek, így az üresen 1,52 tonnás gép 2,8 másodperc alatt katapultál 100 km/h-ra, és 23,5 másodperc alatt 300 km/h-ra, a végsebessége pedig 350 km/h, ami hajmeresztő, de a LaFerrari így is jóval kevesebb pénzért tud sokkal többet.

Ráadásul a formatervezők sem erőltettek meg magukat: olyan, mintha egyszerűen megszélesítették volna az Aventadort, és alápakoltak volna egy tálcát, amit aztán szép narancssárgára festettek. A stílus versenyautós, de nem ártott volna valamiféle formai ötlet, amellyel feldobják az összhatást. Az az érzésünk, egyszerűen az autó ritkaságára alapoztak a Lamborghininél, hisz csupán negyven példány készül, és ezeknek is csak a fele lesz ilyen kupé, a másik fele az egyelőre még be sem mutatott, nyitott roadster.

A Lamborghini még soha nem adott el annyi autót, mint mostanában – a Huracán még népszerűbbnek tűnik, mint a korábbi Gallardo – de úgy tűnik, már nem törekszenek rá, hogy olyan különlegességeket mutassanak, mint a formabontó Reventón néhány éve. A csúcskategóriában megelégszenek azzal, hogy megtalálják azt a néhány tucat dúsgazdag vásárlót, akinek tényleg mindegy, mit kap és mennyiért, ha az ritka, és Lamborghini felirat van rajta.