Ezer tonnát vontathat az új Unimog

2016.08.18. 12:44

Az Unimog már eddig is szinte bármilyen feladatra alkalmas volt a rászerelhető kiegészítők révén. Sínautó-készlet is kapható hozzá egy ideje, de most még alkalmasabbá tették tolatómozdonyok helyettesítésére.

Az U 423 modellből most mutattak be egy olyan változatot, amely mind előre, mind hátrafelé egyformán 8 sebességi fokozattal rendelkezik, így az eddigieknél is alkalmasabb sínen való közlekedésre. Ráadásul távirányítással is működtethető, és már nem csak az európai szabvány nyomtávú sínpárokon való használathoz kínálnak hozzá vezetőkerekeket, hanem az orosz és kínai, eltérő nyomtávú sínekhez is. Az 5,1 literes, 231 lóerős négyhengeres turbódízel motor ereje egyébként akár 1000 tonnás szerelvények mozgatására is alkalmassá teszi a járművet, amely ilyen üzemmódban akár 50 km/h-val is közlekedhet mind előre, mind hátrafelé. A járműben ráadásul hidrosztatikus hajtómű is van, amely lehetővé teszi az áttétel fokozatmentes változtatását is.

Közúton az U 423 90 km/h-s sebességet is elérhet, és persze más feladatokra is felszerelhető, ahogy bármely más Unimog. A vasúti átalakító készlet elsősorban olyan helyeken hasznos, ahol egy külön mozdony alkalmazása a vasúti szerelvények mozgatására nem feltétlen érné meg, de néha szükség van efféle feladatok elvégzésére is.