Villanyautós tesztbe kezd az Uber

2016.09.03. 09:16

Rámegy flottája kizöldítésére a Budapestről elkergetett fuvarmegosztó szolgáltatás. Az Uber londoni autóinak hatvan százaléka már most hibrid, de a vállalat továbbmenne, ezért most egy ötvenautós tesztprogramba kezd a brit fővárosban, amihez a Nissantól és a BYD-től kap villanyautókat. 

A projekttel kapcsolatban maradtak kérdőjelek. A Nissan ugye a Leaf-et küldi, de kérdés, hogy a 24 vagy már az új 30 kWh-s akkumulátorokkal szerelteket. A BYD jelenléte pedig csak elsőre meglepő, de a kínai autógyár hagyományosan szoros kapcsolatot ápol Londonnal – ők gyártják például a város új emeletes buszait. Hogy ők milyen autóval járulnak hozzá a programhoz, még kérdés.

A három hónapos tesztüzem lényege, hogy a vállalat átlássa, milyen kompromisszumokra kell felkészülnie, ha komolyabb mértékben kezel villanyflottát a városban. Ha a projekt sikerrel jár, 2017-ben több száz további villanyossal bővítené londoni flottáját, ami rá is fér a hírhedten magas légszennyezettséggel sújtott fővárosra. Az Uber és társainak projektje tökéletesen illeszkedik London polgármestere, Sadiq Khan terveibe. Kahn nagy támogatója az elektromos autózásnak és sokat hangoztatott célja, hogy a vezetése alatti években radikálisan fejlődjön a londoni közlekedés etéren. A taxiknak már kijelölték az irányt: 2018 januárjától már csak olyan taxik állíthatóak forgalomba a városban, amelyek képesek helyi emissziómentes közlekedésre. Ezzel kapcsolatban a BYD-hez hasonlóan kínai Geely-nek kell belehúznia. Ők gyártják a város jellegzetes Austin-koppintás taxijait, és korábbi hírek szerint 400 millió dolláros fejlesztésben vannak épp a két éven belül életbe lépő rendelet miatt.