2016.09.11. 06:33

Még egy hónapja sincs annak, hogy az Opel bejelentette: az őszi Párizsi Autószalonra már elviszi az Ampera-e ötajtós villanyautó sorozatgyártásra kész változatát. Persze ahhoz, hogy elég nagyot üssön az újdonság, gondosan felépített marketingkampányra is szükség van. Azt azért sejthetjük, hogy világrekordokat nem fog döntögetni az elektromos Opel, azonban van olyan összevetés, amiben verhetetlen lesz.

Legalábbis ezt bizonygatja a német gyártó hivatalos videója. A 35 másodperces felvételen egy gyorsulási versenyt mutatnak meg. A rajtvonalnál az Ampera mellett láthatjuk az Adam és az Astra versenyváltozatát, valamint egy-egy OPC-s Insigniát és Corsát. Amint felvillan a zöld lámpa, indul is a megmérettetés.

A harmincméteres pályán az Ampera-e alaposan megveri a mezőnyt. Nyilvánvalóan a villanyhajtás miatt azonnal rendelkezésre álló maximális nyomaték ilyen távon nagy előny a benzinesekkel szemben, de azért azt egészen biztosra vehetjük, hogy abszolút értékben aligha lesz az újdonság a márka leggyorsabb gépe. A 0-100 km/h-t mindenesetre nagyjából hét másodperc alatt tudja, ami egyáltalán nem gyenge.

A 150 km/h-s végsebesség mondjuk már kevésbé impozáns. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy komoly tempózásnál a gyár által 320 kilométerre becsült hatótáv alaposan lecsökken.