Hülyeség megölni a dízeleket

2016.09.30. 14:06

Dieter Zetsche, a Daimler AG. vezérigazgatója azt mondja, a dízelmotor még mindig jobb, mint a benzines, és még évtizedekig szolgálhatna.

„Ugyanolyan tiszták lehetnek, mint a benzinmotorok, és vagy 15%-kal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátásuk. És még mindig ez számít, akkor is, ha mostanában mindenki a nitrogén-oxid kibocsátásról beszél. Érzelmektől és politikai érdeketől fűtött, sok esetben illogikus nyilatkozatok hangzanak el, de ha a tényeket nézzük és a műszaki lehetőségeket, egyszerűen hülyeség elvetni a dízelmotorok nyújtotta lehetőségeket.” - nyilatkozta a Mercedes első embere. Majd hozzátette: a dízelbotrány ellenére nem változott a kereslet a Mercedes és a BMW dízelmotoros modelljei iránt.

Zetsche persze valamelyest hazabeszél, hisz a Mercedes nemrég mutatott be egy teljesen új dízelmotor-családot, és ezt nyilván még évtizedekig tervezik gyártani. Így a cégnek nem igazán jön jól a Volkswagen csalós dízelmotorjai kapcsán kialakult dízelellenes hangulat, amely várhatóan a károsanyag-kibocsátási normák olyan irányú szigorításához vezet, ami rövid távon is megpecsételheti a dízelmotoros autók jövőjét.