Most a kereskedőknek fizet százmilliárdokat a VW

2016.10.02. 14:01

Nem csak az ügyfeleknek fizet brutális összeget a Volkswagen Amerikában, a kereskedőket is óriási keretből fogja kárpótolni a cégóriás a dízelbotrány miatt. A VW most bejelentette, fizet azoknak az amerikai autókereskedőknek, amelyeknek a forgalma visszaesett a botrány hatására. 

vw

A Volkswagen júniusban állapodott meg az amerikai autótulajdonosokat képviselő ügyvédekkel és a szövetségi kormánnyal a dízelbotrány miatt benyújtott keresetek rendezéséről, amelynek alapján mintegy 15 milliárd dollárt (4 ezer milliárd forint) kell kifizetnie a német autógyártónak különböző jogcímeken. Az alku értelmében egyebek között az autók tulajdonosai választhatnak: a VW visszavásárolja, vagy megjavítja a manipulált járműveket. Ahogy arról augusztusban, a tárgyalások idején hallani lehetett, a Volkswagen 652 amerikai autókereskedőnek összesen további 1,21 milliárd dollár (320 milliárd forint) kártérítést fizet a következő 18 hónapban.

A legnagyobb európai autógyártót az amerikai környezetvédelmi ügynökség tavaly szeptemberben vádolta meg azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelmotoros autóba az USA-ban, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátás adatait. A Volkswagen három nappal később elismerte a csalást. A botrányt folyamatában végigkövetheted korábbi írásainkból, amelyeket itt gyűjtöttünk össze.