Egy morzsányi jövő a GM-től?

2016.11.19. 07:33

A General Motors legerősebb márkája Kínában a Buick, amely most egy tanulmányautót állított ki a Kvangcsui Autószalonon. A Velite nevet egyszer már elsütötte a Buick, de nyilván arra számítottak, hogy a 2004-es kabrió-tanulmányra már senki sem emlékszik, ezért hasznosították újra az elnevezést. Az új tanulmánynak semmi köze a régihez: ez egy alsó-középkategóriás méretű ötajtós, amelyet azért készítettek, hogy kipróbálják, hogyan reagál a márka új stílusára a közönség.

A forma tényleg érdekes, bár eredetinek egyáltalán nem tűnik. Bizonyos részleteiben túlzottan is Opel-szerű – nem csoda, hisz Kínában több Opel típust is Buickként kínálnak – az íves élekkel szabdalt sima felületekhez hasonlót pedig a régebbi Seat modelleken láttunk korábban. A formát egyébként a GM kínai fejlesztőközpontja, a PATAC készítette, ahonnan korábban is kikerültek már egész jó arányú tanulmányok és szériamodellek – ezen a téren a Velite-nek sincs szégyellni valója, legalábbis a képek alapján úgy tűnik.

A Velite annyira tanulmány-fázisban van, hogy egyelőre az sem egyértelmű, hogy van-e egyáltalán belső tere, és a műszaki megoldásairól is alig tudunk valamit. Állítólag valamiféle konnektoros hibrid hajtást terveztek bele, és olyan divatos megoldásokat is tartalmaz, mint a korlátozott önvezető funkció vagy az éjjellátó berendezés, de könnyen lehet, hogy mindez csak papíron létezik, és a kiállított gép nem több egyszerű életnagyságú makettnél.

Ebben a formában aligha lesz szériagyártmány a Velite tanulmányból – a nevet már a Chevrolet Volt kínai változata viseli – arra viszont számíthatunk, hogy a kínai Buick modellek, már amelyeket helyben terveznek, hasonló stílusú karosszériát viselnek majd.