Nyereséges a Lotus, rögtön új Elise-ről hallani

2016.11.25. 06:40

A hosszú és terméketlen éberkóma után felpörögni látszik az élet a Lotus-nál. A hosszú idő óta először nyereséges gyártó már tudja is, mire költi a profitját: csinálnak egy új Elise-t. 

rfe

Két és fél éve annak, hogy Jean-Marc Gales lett az első ember a Lotus-nál, és úgy tűnik, a Mercedes-t és a PSA-t megjárt friss vezérigazgatónak sikerült gatyába ráznia a márkát. 2000 óta idén augusztusban fordult elő először, hogy a cég pozitív pénzügyi mérleggel zárt, ez pedig alighanem Gales érdeme. A stabilitás tehát megvan, a nyereséget így komoly fejlesztésekre tudják költeni, ami a vezér szerint azt jelenti, hogy négy éven belül érkezne egy alapjaiban új Elise, majd kicsit később egy zárt tetős Exige. Gales már beszélt is az új Elise-ről, és annyit elárult, a cél továbbra is egy egy tonnánál könnyebb sportautó alumínium vázzal, ami szellemiségében követné az 1996 óta alig változott modellt, bár valamelyest nagyobb lenne annál.

Gales idén 1700-1800 eladott autóval számol, jövőre már kétezerrel, 2018-ra pedig 2500-zal. Nagy most az optimizmus a gyárnál, az új Elise és az új Exige idejére ugyanis már szeretnének évi négyezerig nőni, majd az SUV-jükkel akár ennek sokszorosára. Utóbbiról Gales most annyit árult el, hogy a prototípus fejlesztése már folyik.