Az Apple beszállna az önvezető autók szabályozásába

2016.12.05. 06:52

Az önvezetős autókkal kapcsolatos tervei körül nagy a homály, de az ilyen járművekre vonatkozó szabályok kidolgozásában szívesen részt venne az Apple - derül ki a techóriás NHTSA amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatalnak megküldött leveléből.

vbrre

A levélben, amelyet az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) tett közzé honlapján, az Apple rámutat, hogy szerzett ismereteivel és tapasztalataival hozzá kíván járulni az autonóm járművekre vonatkozó szabályozás kidolgozásához. Kifejti, hogy már hatalmas összegeket fordított a tanulásra képes mesterséges intelligencia kutatására és számos területen - a közlekedést is beleértve - óriási kiaknázható lehetőségeket lát az irányítási folyamatok automatizálásában.

13624730 c81dad1bcfb042d39e329c7ef80dba9b wm

Az Apple levelében egyúttal szorgalmazza a balesetekre és kritikus közlekedési helyzetekre vonatkozó adatok anonim megosztását a robotjárművek fejlesztői között a fejlesztési folyamat javítása és felgyorsítása érdekében. A levél sehol nem tesz konkrétan említést arról, hogy az Apple maga is foglalkozna önállóan navigáló autók kifejlesztésével, bár köztudott, hogy volt ilyen projektjük. Októberi hírek szerint még ha a saját autóról le is mondtak, az önvezető rendszerek fejlesztésére továbbra is fenntartanak egy részleget.