Mélyütés a Teslának: már úton az első Boltok

2016.12.09. 17:15

A General Motors büszkén jelenti: elindultak az első Chevrolet Bolt-szállítmányok a gyárból. Lesz Kaliforniai megrendelő, aki már idén kézhez kapja a Chevy Model 3-konkurens kis villanyautóját.

AAgrXQ3.img

A Chevrolet villámgyorsan utána ment a Teslának, olyannyira, hogy előbb lett Model 3-direktkonkurens kisautója, mint a Teslának Model 3-asa. Pedig látszólag nagyon sokáig Elon Muskéknak állt a zászló. A Model S kezdeti sikerinek idején, 2013-ban már lehetett hallani egy S alá pozícionált villanyautóról, amiről '14-ben maga Musk beszélt, mint a vállalat új belépőmodelljéről. Aztán a 3-as bemutatóját sikerült idén tavaszig elhúzni, egy elemző pedig nemrég arról beszélt, a Teslának várhatóan leghamarabb 2017 végén sikerül beindítania a gyártását, és akkor sem lesz elég kapacitásuk, hogy megbirkózzanak az igényekkel. Eközben a Bolt, melynek koncepcióját 2015-ben mutatta be a Chevrolet már piacon van.

A Bolt gyártását néhány hete kezdte meg a Chevy a GM orioni gyárában, a Sonic-kal közös gyártósoron. A villanyautózás még nekik is szűz terep, de a jelek szerint a Teslánál gyorsabban csinálják. Yves Dontigny, az orioni gyár vezetője azt mondja, most, hogy elindultak az első autók az üzemből, az év hátralevő részén a kaliforniai megrendelők mellett több oregoni is megkapja autóját, jövőre pedig már full tempón szórják a Boltokat. Várhatóan az autó európai változata, az Ampera-e gyártása is felpörög lassan.