A nap híre: Magyarországnak van már önvezető autókért felelős kormánybiztosa

2016.12.14. 11:13

Az önvezető kormánybiztosi posztot álláshalmozóként Palkovics László tölti majd be, de megnyugtató, hogy ez valóban testre szabott feladat a számára, hisz az eredeti szakmája közlekedésmérnök, és tudomásunk szerint egyetemi kutatási területe is erősen ide vág.

selfdriving

A zalaegerszegi születésű Palkovics eredetileg felsőoktatási államtitkárként került a kormányzatba, most pedig már a teljes közoktatás irányítása a kezében van. Új címe révén lényegében azzal bízták meg, hogy felügyelje az ország iskoláin túl a Zalaegerszeg mellett, 40 milliárd forintból épülő, önvezető autók számára tervezett tesztpálya beindítását, és későbbi kihasználásával kapcsolatos kormányzati szintű tevékenységeket. Emellett a kormánybiztos feladatai közé utalták az elektromos autók fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálását is.

Ezek komoly dolgok, amelyek közelebb visznek minket a fenntartható és biztonságos közlekedés víziójához – nyilván megéri új posztot kreálni értük kormányzati szinten. Nem is értettem egészen, hogyan merülhetett fel Zombi kollégában, hogy lenne ő az Erős Szupermoto-ügyi kormánybiztos, Szimós Zsolti meg a Sokáig Alvás biztosi címére pályázna. Ejnye mesterek, nem vicc ez, nagy pénzek irányba terelése a cél.