Kell Putyin Mercedese?

2016.12.30. 11:31

Felkerült egy hirdetés a népszerű német használt autós oldalra, a Mobile.de-re, egy hosszított, páncélozott S osztályról. Ez még nem lenne olyan érdekes, több ország államigazgatásában használtak ilyet, de a kilencvenes években kétes üzletekből meggazdagodott vállalkozók is kedvelték. Ezért a példányért viszont a moszkvai hirdető 1,3 millió eurót kér, amit valószínűleg azzal indokol, hogy a konkrét autó állítólag Vlagyimir Putyiné volt.

Az 1995-ös autót Putyin még akkor használhatta, amikor még csak az elnöki adminisztráció munkatársa volt. Vélhetően nem csak egyedül használta az autót, más hivatalnokok is ülhettek benne, vagy akár az akkori elnök, Borisz Jelcin is. Az autót B6/B7-es páncélzattal látták el, vagyis a 7,62-es kaliberű acélmagvas lövedéknek is ellenáll és a kaszniját meghosszabbították egy extra üléssor beépítéséhez, amelyen a testőrség foglal helyet. A Mercedes motorja gyári, a hatliteres V12-es, 394 lóerőt tud, ám az autó még ennek ellenére is elég lomha lehet, mivel a páncélzat miatt a legnagyobb megengedett össztömege közel 5 tonna.

Az árképzés persze még így is elég merész, mert bár nem ritka, hogy egy híresség autója a valós értékének többszöröséért megy el, de kérdés, hogy Putyin megítélése és celeb-faktora elég-e az üzlethez. Mellesleg az sem derül ki, hogy bizonyíthatóan övé volt-e az autó, a hirdetésben csupán egy fénykép van, amelyben az elnök egy páncélozott S osztály hátsó ülésén mosolyog. Az viszont sokat sejtet, hogy a több mint húsz éves autóban alig 25 ezer kilométer van, valószínűleg többnyire csak protokoll eseményeken használhatták. Ha kíváncsiak, hogy már egy kevésbé komplikált bálna tartása is mennyire problémás lehet, olvassák el a rulettkerék vonatkozó epizódját.