Megvan, milyen áron tölthetnek a teslások

2017.01.14. 12:57

Már tavaly kiderült, hogy vége a teljes ingyenességnek a Tesla saját töltőhálózatán, a Superchargeren. Most már azt is tudni, mennyibe lesz az autózás az új teslásoknak.

tesla

Egy ideje nem titok: a január 15 után rendelt Teslák töltéséért már fizetnie kell az ügyfeleknek a márka saját töltőállomásain. Korábban a Tesla egyik fő vonzereje volt, hogy az autó mellé ingyenes töltési lehetőséget kínált a vevőknek, aztán ahogy komoly szintre nőtt az eladások száma, egyre inkább fenntarthatatlan lett az állapot. Azoknak tehát, akik 15-e után rendelnek Teslát már csak egy 1000 mérföldre (vagy 400 kWh-ra) elég kupon jár, utána fizetni kell a Superchargereknél. Mennyit? A helyi adók és szolgáltatói díjak miatt államonként, országonként eltérő lesz az ára. Kaliforniában például húsz cent lesz egy kWh, New York államban 19, egyes államokban pedig töltési időhöz kötik az árat. Mint például Michiganben, ahol 60 kW-os töltési sebesség alatt tíz cent, afölött húsz cent lesz egy perc a töltőn.

Az ingyenesség után persze minden drágának tűnik, de még az olcsó amerikai benzinárak mellett is megéri a teslázás. A neten már felpörgött a matek, így volt, aki kiszámolta, hogy egy Los Angeles-San Francisco 15 dollárra, egy Los Angeles-New York 120 dollára, míg egy Párizs-Róma út nagyjából 60 dollárra jön ki egy Teslával az ismert árak mellett.