Új Peugeot 308-as, új dízelmotorral

2017.05.05. 14:31

A 308-as átszabásáról néhány kiszivárgott fotó kapcsán már értesültünk, de most az is kiderült, hogyan próbálják a formaterv átrajzolásán kívül versenyképesebbé tenni a francia Golf riválist. Változtatnak a motorkínálaton, és persze aktualizálják a fedélzeti elektronikát is.

A korábban az interneten felbukkant képek jól mutatták, hogyan változik a 308-as külseje. Markánsabb, függőlegesbe állított hűtőrács és átrajzolt fényszórók különböztetik meg első látásra a frissített modellta jelenleg kapható változattól. Ám nem ez az egyetlen említésre méltó újítás. Itt mutatkozik be az új 1,5 literes HDi dízelmotor, amely ugyanúgy 130 lóerős, mint a korábbi a 1,6 literes, de állítólag tisztább és takarékosabb is lett. Az új motorhoz két új váltót is kínálnak, egy megváltoztatott áttételű hatfokozatú manuálisat, illetve az Aisin kínálatából származó nyolcfokozatú automatát. Ez utóbbi váltót megkapják az erősebb, 180 lóerős dízelváltozatok is. A benzinmotor-kínálat továbbra is az 1,2 literes, turbós háromhengeres változataiból áll majd. A legerősebb továbbra is 130 lóerős, de ehhez motorhoz is fejlesztettek egy új, hatfokozatú kézi váltót.

Ennél feltűnőbb lesz a műszerfal átalakítása az i-Cockpit koncepciónak megfelelően. A teljes egészében digitális kijelzőkből álló műszerfal sokkal alkalmasabb a korszerűbb fedélzeti számítógép információinak közvetítésére, mint a korábbi, még mutatós műszereket tartalmazó megoldás. A korszerűsített fedélzeti rendszer Mirrorlink, Android Auto és Apple Carplay kompatibilis. A navigációs rendszer a Tomtom terméke, amely egyfajta forgalomfigyelő megoldást is magában foglal. A 308-asban is megjelentek a 3008-asból már ismert biztonsági funkciók, amilyen az Active Safety Brake nevű automata vészfék, vagy a sávelhagyásra figyelmeztető alrendszer.

A frissítés célja nyilván a 308-as versenyképességének megőrzése volt – különösen az elektronika avul el gyorsan – és valószínű, hogy ennyi elég is lesz a következő három-négy évre, amíg az utódmodell meg nem érkezik.