Zwickauból jön a megfizethető villanyautó

2017.05.07. 17:37

A Volkswagen márka az idei első negyedévben 900 millió euró működési eredményt ért el a tavalyi első negyedévi 73 millió után. Arno Antlitz, a VW pénzügyi igazgatója az idén a forgalom mintegy tíz százalékos növekedését várja.

Mivel a Volkswagen nyereségessége így is elmarad a versenytársakétól, az eredménymutatók javítása érdekében a Volkswagen 2025-ig tartó gyökeres szerkezeti átalakítást indított. A program az üzemek termelékenységének javítása mellett modelloffenzívát is előirányoz a jól futó SUV kategóriában, valamint világpiaci vezető szerep elérését az elektromos autók gyártásában.

A Volkswagen nagy reményeket fektet a jelenleg kaphatóknál 25 százalékkal nagyobb hatékonyságú "ID" (Iconic Design) elektromos modellbe, amit a zwickaui üzemben fognak gyártani.  A 400-600 kilométeres hatótávú teljesen elektromos hajtású modell a tervek szerint 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba a dízel autókkal összevethető áron. Herbert Diess márkaigazgató állítása szerint a VW ID modelljeinek a gyártása már a kezdetektől fogva nyereséges lesz. 2025-re évi egymillió elektromos autó eladását vette tervbe a Volkswagen, ami a világpiaci vezető pozíciót biztosítaná számára. A Volkswagen konszern már korábban jelezte, hogy az elkövetkező öt évben kilenc milliárd eurót tervez alternatív hajtásláncok, elektromos és hibrid modellek fejlesztésére fordítani.