Kétezer lovas Toyota a leggyorsabb terepjáró

2017.05.08. 18:38

A nagyszerű szóviccek jegyében Land Speed Cruiser névre keresztelt Toyota átépítést még a tavalyi SEMA Show-n mutatták be, most viszont az is kiderült, hogy a tuning-terepjáró mire is képes.

Leszerződtették a korábbi Nascar-pilótát, Carl Edwards-t, és kibérelték a kaliforniai Mojave légibázis négy kilométeres kifutópályáját. A cél az volt, hogy a Brabus Bi-Turbo V12 GLK korábbi rekordját megdöntsék, amely 340 km/h-s sebességet ért el korábban. A Toyota amerikai részlegének mérnökei az ott forgalmazott Land Cruiser 5,7 literes, eredetileg 386 lóerős csúcsmotorját kezdték el tuningolni – a gyáriak megfogalmazása szerint két röplabda-méretű turbófeltöltőt kapott, amelyek 3,8 bar túlnyomást állíthatnak elő – így a csúcsteljesítménye csaknem 2000 lóerő lett. Emellett porig ültették az autót, hogy alacsonyabbra kerüljön a 2,6 tonnás autó tömegközéppontja, és kevesebb levegő jusson a karosszéria alá. Emellett keskenyebbre szabták a futóművet is, hogy beférjenek a karosszéria alá a Michelin Pilot Super Sport gumiabroncsok.

Ennyi bőven elég volt, hogy megverjék a Brabus 750 lóerős szörnyetegét: az új rekord 370,18 km/h lett, ami egy ekkora autóval a professzionális felkészítés ellenére is istenkísértés. Edwards azt azért megjegyezte, hogy a végsebesség környékén már nem volt tökéletesen stabil az autó, de azért a padlón tartotta a jobb lábát. A rekord nem hivatalos, de valószínű, hogy jelenleg a Land Speed Cruiser a leggyorsabb terepjáró. Kíváncsian várjuk, hogy a konkurencia ráharap-e a csalira, és megkezdődik-e a sebességi verseny a terepjárók közt.