Ez az egymilliomodik Porsche 911-es

2017.05.12. 06:25

Ötvennégy év kellett hozzá, hogy elkészülhessen az 1 000 000-s alvázszámú Porsche 911-es - végül is ez az autó soha nem lett tömegtermék. (Még ha a Lamborgini és Ferrari tulajdonosok másként is gondolják.) A Porsche ünnepel, és megadta a módját: egy zöld Carrera S-t készítettek az alkalomra, sok apró részlettel, amelyek mind az első szériákra emlékeztetnek.

Már a színválasztás is a korai 911-eseket idézi, ahogy az aprókockás üléskárpit vagy a fakarimás kormány is. Finom utalások ezek, felesleges hivalkodás nélkül, de jelzik, hogy a Porsche büszke az eltelt évtizedekre. Bármely más modellnél azt éreznénk, hogy csupán a marketing-részleg van egy ilyen akció mögött – végül is honnan lehet tudni egy olyan modell esetében, amelyet egyszerre öt-hat gyárban forgalmaznak, melyik példány az egymilliomodik, öt-hat év gyártás után – a Porschénél azonban nem az látszik, hogy csak a vakítás a cél. Azok a szakemberek Weissachban tényleg büszkék rá, hogy 54 év után még mindig a legismertebb sportkocsik egyikét gyártják.

Nem is adják el ezt a példányt, bár nyilván kapkodnának utána a gyűjtők: a Porsche múzeumba kerül a többi egyedi csoda közé. Előtte azért körbehordozzák a világban: meghajtják a Nürburgringen, majd jön a nagy utazás, Európában, Kínában és az Egyesült Államokban is meg lehet majd nézni.