Audi Sport: gyors telekjárók sportkocsi helyett

2017.06.28. 07:11

Stephen Winkelmann a Top Gear-nek adott interjút, ahol kiderült, hogy az Audi Sport min dolgozik most a legnagyobb erőkkel. Villanyautókon, és az indokoltnál sokkal erősebb RSQ szabadidő-autókon. Frissebb R8 utódon, esetleg még erősebb sportkocsin nem. Ha szomorú is, de úgy tűnik, most az Audi Sportnál sem engedhetik meg maguknak, hogy romantikus célokra szórják a pénzt.

A korábbi Lamborghini igazgatót valószínűleg azért delegálták az Audi Sport élére, hogy a BMW M részlege és a Mercedes AMG után eredjen, amelyek olyan típusokkal hizlalták az eladásaikat az utóbbi években, mint a két- és három számjegyű M-es BMW-k, vagy az AMG Sport modellek V6-os turbómotorral és infernális kipufogó-durrogással. Ezek ugyan puhább modellek, mint amiket ezektől a márkáktól megszoktunk, de látványosak, bolondbiztosak, és ezért jól fogynak.

„Ha egyszer létrehoztunk egy márkát, annak kínálatra van szüksége... olyanra, amelyet világszerte el lehet adni... nem hagyunk fel a legendás modellek (azaz az R8-as) gyártásával... de kis cég vagyunk, és most biztonságosabb vizekre kell eveznünk.” - mondja Winkelmann, ami a sajtó egy részének érthető módon nem igazán tetszik. Az egész VW csoport szempontjából viszont logikus. Házon belül így is erős a verseny sportkocsi-fronton, az Audi R8 mellett ott a Lamborghini és a Porsche teljes sportkocsi-választékkal, ráadásul a dízel-botrányhoz kapcsolódó visszahívások miatt nagy a nyomás, hogy minden részleg termeljen nyereséget, ha ez lehetséges, vagy legalább a saját fenntartásának költségeit meghozza. Szeretjük, hogy az autógyártás elsősorban üzlet? Nem feltétlenül, de az Audinál most ez a realitás.

A lényeg, hogy a közeli jövőben olyan autókat várhatunk, mint az RSQ2 vagy RSQ5, amelyeket tízezer-számra lehet eladni világszerte, R8 alapú szupersportkocsit viszont hiába várunk, amely mondjuk szembe mehetne az AMG Project One-nal. Arra ott a Bugatti Chiron. Versenypályán pedig a villanyautóké lesz a főszerep: elsősorban a Formula E-é, de nem kizárt, hogy másutt is felbukkannak majd a villany-Audik.