A legcsicsásabb, legőrültebb Rolls-Royce

2017.07.13. 17:20

A Beatles frontembere akkora sztár volt 1967-ben, hogy amikor megrendelt egy hippi-festésű luxusautót, már akkor sem kérdeztek mást, csak hogy milyen színű legyen.

Lennon eredetileg egy tetőtől talpig fekete Phantom V-öst rendelt 1965-ben, aztán két évvel később, a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című album bemutatásához rendelte az egyedi festést a JP Fallon nevű cégnél. Így született a jellegzetes sárga-kék-vörös, barokkos-virágos-kaotikus mintázat, amely passzol az egész album stílusához, a koncerteken az együttes által viselt kosztümökhöz és a lemezborító grafikai világához.

Ám ebből a szerepből hamar kinőtt az autó. Lennon – aki egyébként civilben is egy ugyanilyen, de hófehér Rolls-szal járt – még a fekete fényezésű autóval ment '65-ben átvenni lovagi kinevezését, majd remek stílusérzékkel az átfestett autóval hajtatott a Buckingham palotához 1969-ben, hogy visszaadja azt, a vietnami háború elleni tiltakozás gyanánt. Amikor 1970-ben az Egyesült Államokba költözött, magával vitte az autót, ahol nem csak ő használta: a Rolling Stones, Bob Dylan és a Moody Blues is kölcsönkapta egyes megjelenéseihez. Később Jim Pattison, a milliárdos tulajdonába került, aki néhány év tárolás után 1977-ben a kanadai Royal British Columbia Museumnak adományozta.

Kicsit talán ironikus, hogy most maga a Rolls-Royce húzta elő a virágmintás autót, mint a következő Phantomot felvezető Nagy Nyolcas egy tagját, annak ellenére, hogy Lennon annak idején épp a brit gyártó által képviselt komolykodó, hagyományos brit stílust figurázta ki vele.