Ez mindent mér

2017.09.08. 10:06

Aki idén sokat járt autópályán, találkozhatott a főleg Véda és Hugo kamerák környékén történő útfelbontásokkal. Ekkor telepítették a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer mérőelemeit, amik menet közben képesek megmérni a felettük elhaladó jármű súlyát. Eddig tesztüzem volt, a rendszer előszűrési funkciót végzett, a kiszűrt járművet pedig később vagy kiemelték utólagos ellenőrzésre vagy nem.

Lumber-Car-A

Viszont a NFM legfrissebb közleménye szerint 2017. szeptember 19-től már élesbe kapcsolnak, vagyis automatán, az objektív felelősség elve alapján jön a csekk, ha túl nehéz járművel haladunk el a mérőpont felett. Mivel egyes mérőket még nem hitelesítettek, azok értelemszerűen nem büntetnek, ebben az esetben csak egy figyelmeztetést kap a jármű tulajdonosa. Elvileg év végéig lesz 100%-os a rendszer.

Figyelem! Nem csak a kamionosokat méri, hanem mindenkit, szóval a túlrakott kisáruszállítók is aggódhatnak, és érdemes elvinni lemérni (akár egy vastelepen is megoldható) a lakókocsinkat, lakóautónkat is, mert ott is érhet meglepetés a forgalmihoz képest.