2017.10.15. 07:58

Újfajta jelzésekkel szeretné visszaszorítani a gyalogosgázolásokat a Mitsubishi. A japán gyártó azt próbálja elérni, hogy az önvezető autók elterjedése után is biztonságban legyenek a gyalogosok. Kutatások szerint az ilyen típusú balesetek mintegy hatvan százaléka este, sötétedés után történik, így főként erre a problémára kínálnának megoldást.

A Safe and Secure Lightning System névre keresztelt rendszer lényege, hogy az autó nem csupán az irányjelző villogásával jelzi a többi közlekedő számára haladási irányát, illetve szándékát, hanem az aszfaltra is vetít bizonyos információkat. Így a kanyarodást, a tolatást, sőt az ajtók nyitását is jelzi, természetesen automatikusan és azonnal. A rendszer a fényviszonyok miatt nyilván csak éjszaka működik majd hatékonyan.

Sok baleset persze megelőzhető lenne a másik fél, a gyalogosok körültekintőbb közlekedésével is. Ők maguk is könnyebben észlelhetnek egy-egy járművet, ha nem fülhallgatóval a fülükben, fejükre húzott kapucnival kószálnak, a gyalogátkelőhelyen pedig annak ellenére, hogy tudják, elsőbbségük van, az úttestre lépés előtt meg is győződnek arról, hogy megkapják.

A Safe and Secure Lightning Systemet az október 25-én kezdődő Tokiói Autószalonon mutatják be élőben. Nem ez lesz az egyetlen érdekesség a standjukon, elviszik az e-Evolution tanulmányt is.