Hatkerekű Ford: kellett, mint egy falat kenyér

2017.11.06. 16:23

Egyre inkább úgy néz ki, a hatkerékhajtás manapság az az úri huncutság, amellyel a legegyértelműbben meg lehet mutatni, hogy valaki már nem tudja, mire is költse a pénzét. Az AMG-féle hatkerekű G osztály és a Kahn Design által összerakott hatkerekű Defender után most itt egy újabb jármű, amely ezt a divatot erősíti.

A Hennessey Performance Velociraptor 6x6 típusa a Ford F-150 Raptoron alapul, de erősebb, gyorsabb, nehezebb, és sokkal, de sokkal drágább annál. A cél bevallottan egy minden eddiginél agresszívebb pick-up létrehozása volt, amellyel ki lehet tűnni a pick-upok tömegéből, amely manapság ellepi az Egyesült Államok útjait. A plusz hátsó tengely, a kengururács és a fülke mögötti bukókeret mellett erősebb motort kap a típus. A 3,5 literes biturbó V6-os teljesítményét 605 lóerőre növelték, ami egészen biztosan ellensúlyozza komplikált hajtáslánc többlet-veszteségeit.

Egy ilyen gép persze nem olcsó, a Hennessey a hatkerekű szörnyetegért 349 ezer dollárt, átszámítva bő 93 millió forintot kér, de ez csak az alapár. Számos kiegészítőt is kínálnak, egy hatásosabb Brembo fékrendszer például 22 ezer dollár felárért jár. Talán a borsos ár indokolja, hogy összesen 50 példány legyártását tervezik, bár az az érzésünk, ennek a mennyiségnek akár a többszöröse is elkelne.