Akár a 480 km/h is meglehet a Koenigseggnek

2018.01.22. 15:33

Nem bírja elengedni a rekordhajhászást a Koenigsegg. Egy módosított Agera RS-sel (néhány One:1 alkatréssszel hergelték meg) előbb a 0-400-0 km/h-s  gyorsulás-lassulásban állítottak fel új csúcsot , majd a végsebességre gyúrtak rá, és  447,2 km/h-s eredményük  felülmúlta a Bugatti Veyron Supersportot is. Mégsem érik be ennyivel.

 

A cég első embere, Christian von Koenigsegg és a Michelin termékmenedzsere, Eric Schmedding a The Drive magazinnak beszélt a további lehetőségekről. Schmedding kifejtette, hogy bár a rekordkísérlethez használt, gyárilag szerelt Michelin Pilot Sport Cup 2-es abroncsokat nem ilyen felhasználásra szánták, de alapos vizsgálatok után úgy értékelték, hogy megfelelnek a célra. Külön elemezték a 300 km/h fölötti gyorsulást is, és azt találták, hogy gumijuk minden szempontból teljesíti a rekordkísérlethez szükséges követelményeket.

Christian von Koenigsegg – részben ezen felbuzdulva – aztán úgy fogalmazott: a 300 mérföld per órás, vagyis 480 km/h körüli sebesség elérése teljes mértékben lehetséges. Ehhez szerinte a maximális fordulatszámot kell megemelni és hosszabb áttételre van szükség. Viszont úgy véli, nincsenek már messze a rekordtól.

Miután alaposan felcsigázták az érdeklődést, Koenigsegg persze gyorsan le is hűtötte a kedélyeket: bár elérhető lehet a 480 km/h-s rekord, mégsem szerepel a kísérlet a vállalat rövid távú tervei között. A találgatás tehát egy kissé „nesze semmi, fogd meg jól”-érzetet kelt, de ha már elgondolkodtak rajta, előbb-utóbb nyilván meg is fogják próbálni.