Újabb crossoveren dolgozik a Škoda

2018.02.01. 13:33

Alaposan megpörgeti mostanában a hobbiterepjáró-vonalat a Škoda: a 2016-os Párizsi Autószalonon mutatták be első SUV-jukat (már ha a Yetit nem vesszük ide), a Kodiaq-ot. Tavaly aztán Frankfurtra elkészült a Karoq, legutóbb pedig egy újabb modellről, a Kamiq-ról készültek kémfotók. De nem állnak meg ennyinél.

 

A márciusi Genfi Autószalonra a Vision X koncepciót tartogatják. Ez egy kicsi (Seat Arona -méretű), városi crossover lesz a Škoda aktuális formanyelvének fő elemeivel. A teaser-fotókon nagyon keskenyre húzott fényszórót láthatunk, alatta egy nagyobb négyszöggel, ami a nappali menetfényt rejtheti. A hátsó lámpa is illeszkedik a cseh márka formavilágába, annyi újítást érdemes feljegyezni, hogy itt most egyik eleme nem felül, hanem nagyjából a csomagtérajtó aljának vonalában fut végig az autó fenekén.

Egy belső vázlatot is mutatnak nekünk, amelyen az látszik, hogy egy aránylag széles központi kijelző mellett döntöttek, a sofőr előtt pedig digitális műszeregység mutatja a lényeges információkat. A beltérben is megjelenik a FlexGreen néven emlegetett zöld szín, ám ezt vélhetően csak az extrásabb, magasabban felszerelt modellekben látjuk viszont a sorozatgyártású változatnál.

A hajtásláncról egyetlen biztos információnk van: hibridet faragnak belőle. A Škoda amúgy is azt tervezgeti, hogy az évtized végére több modelljét is villanyosítja, így a Superb és a Kodiaq is kaphat plug-in verziót 2020 előtt. A 2025-ig szóló stratégiájukban továbbá tisztán elektromos hajtású autók is szerepelnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan és milyen elemekből épül fel a Vision X-be szánt hibrid rendszer, ahogyan azt sem, milyen más változatokat terveznek belőle.