Meddig bírja majd a Tesla az űrben?

2018.02.07. 17:12

Ha valami megmagyarázhatatlan okból nem hallottad még a hírt, tudd meg: tegnap óta van egy űrben száguldó Teslánk. Nekünk, emberiségnek, de ha pontosak vagyunk, akkor a SpaceX-nek, ők lőttek fel ugyanis az új Falcon Heavy hordozórakétán tegnap egy meggyvörös Roadstert, amely azóta már Nap körüli pályára állt. A Live Science cikke összeszedte, mi vár az autóra a hideg, sötét űrben. 

Még a Földhöz közel a fellövés után órákban
Még a Földhöz közel a fellövés után órákban

Ott lesz az űrben évmilliárdokigírta Elon Musk Twitterére a Tesla Roadsterről még jóval a kilövés előtt, decemberben. A SpaceX a nagy felhajtás ellenére nem sokat árult el arról, hogyan készítették fel a Roadstert az útra, azt viszont tudjuk, mit nem csináltak meg vele biztosan: műholdaknál használt napfényvédő fémfóliát jól láthatóan nem tekertek rá, így érdemes megnézni, a Live Science cikke alapján mi marad belőle a bolygóközi térben, a Naphoz relatív közel körözgetve, a légkör védelme nélkül. Eszerint az élettartam inkább években, mint évmilliárdokban lesz mérhető.

  • Sugárzás. A Föld légkörének és mágneses terének hála idelent sok fogalmunk nincs arról, milyen pusztító erőt zúdít környezetére a Nap. A Roadstert viszont semmi sem védi a napszelektől, a Nap sugárázásától vagy a kozmikus sugárzástól. Leggyorsabb pusztulás az autó szerves elemeire vár, a sugárzás folyamatosan bontja majd a szén-szén, és a szén-hidrogén kötéseket, az utastér szövetei, műanyagai, az autó abroncsai váratóan egy éven belül szétfoszlanak. A fényezés is gyorsan kifakul, a szénszálas kompozit kaszni pedig kicsit tovább bírja majd, de az is tehetetlen a sugárzással szemben.
  • Mikrometeoritok. Valós veszély, amiről a Nemzetközi Űrállomás legénysége tudna mesélni. Az űr tele van ezekkel a porszem nagyságú apróságokkal, amik várhatóan lassan, de biztosan pusztítják majd a Roadstert. A fent sorolt elemekkel a sugárzás előbb végez majd, de ami megmarad az autóból az évek alatt (fém elemek, üveg), azt folyamatosan lyuggatják, pofozzák a mikrometeoritok. 
Screen Shot 2018-02-06 at 11.03.34 PM (2).png
  • Aszteroida? Ettől legalább nem kell tartania, a Naprendszernek ez a része, ahol a Roadster pályája van, viszonylag nyugalmas, a kisbolygók többsége lényegesen messzebb kering a Naptól. A Teslának elég lenne egy csupán kézilabda méretű sziklával találkoznia, hogy darabjaira robbanjon, de egy ilyen találkozásra a csillagászok szerint is kicsi az esély. (Frissítés: mint kiderült, a Roadster pályája egy pontján mélyen bemegy a Mars és a Jupiter közti térbe. Itt található a kisbolygóöv. Bár a kockázat így valamelyest nagyobb, így is elenyésző.)   

Ennyi, akkor ne is akarjunk semmit tartósan az űrbe küldeni? Dehogynem. Az emberiség legmesszebb jutó eszköze, a Voyager-1 negyven éve járja az űrt probléma nélkül és úgy néz ki, a következő sok ezer vagy akár százezer éve is nyugis lesz. De az nem egy földi használatra tervezett személyautó, hanem egy űrjáró céleszköz, ami nem mellesleg a Nap pusztító erejétől távol teszi a dolgát. Sőt, másodpercenként 17 kilométerrel távolodik csillagunktól, szemben a Teslával, ami most már itt marad a Belső Naprendszerben, míg bírja. Valószínű így vagy úgy, de sokáig, mégha könnyen lehet, hogy már egy év múlva sem ismerünk rá.

Lemaradtál erről az egész Tesla az űrben-őrületről? Itt megtalálsz mindent, amit eddig írtunk róla: #Teslaazűrben.