Ez a srác elautózott a világ legészakibb kocsmájától a legdélebbiig

2018.02.19. 17:54

Egy 38 éves brit összehozta a világ leghosszabb kocsmatúráját. Hét hónapon, 32 ezer kilométeren át vezette TVR Chimaeráját, hogy a Spitzbergáktól, a világ legészakibb kocsmájától eljusson Chile déli csücskébe, a legdélebbi ivóba. 

26116402 1096393300503508 375620509233209948 o

Ben Coombs nem egy kezdő autós világutazó. Sőt, ami azt illeti, a nem világjárásra szánt autókkal világot járásban is komoly múltja van: pár éve egy Porsche 944-essel vezetett le Angliából Afrika déli csücskéig úgy, hogy még egy kitérőt is beiktatott a Közel-Keleten. Nem lehetett egy egyszerű túra, itt mesél róla egy interjúban. A kocsmás út legalább akkora sportértékkel bír, már csak azért is, mert ezt az angol sportautó-gyártás egy viszonylag ritka termékével, egy TVR Chimaerával vezette végig, aminek amúgy még a legkisebb motorja is egy Rover-féle négyliteres V8-as.

Még Norvégiában
Még Norvégiában

A TVR és Ben útja a Spitzbergákon indult, egy elhagyott bányászfaluban, Pyramidenben. A települést egykor orosz szénbányászok lakták, ma mindössze négy lakója van, ők mind Pyramiden hotelében élnek, ahol egy bár is üzemel a turisták miatt. Ez volna a világ legészakibb kocsmája. Innen lehajózott Norvégiába, végigautózott rajta hosszában, majd pár ezer európai kilométer után Southamptonban hajóra tette a kabriót, hogy egy kubai nyaralás után New Yorkban kiguruljon vele a kikötőből és menjen tovább. 

Valahol Kolumbiában
Valahol Kolumbiában

Ben előbb átszelte az USA-t keresztbe, Kaliforniában dobott egy erős balost és onnan már lefele vitte az útja. Dél-Amerika nyugati felén végigautózva ért Chile alsó felére. Közben meg-meg mászott pár hegyet az Andokban a TVR-rel, sós tavakban csapatta és megjárta a bolíviai Death Roadot. A legdélebbi kocsma kiválasztása már nem volt olyan egyértelmű, mint a legészakibbé. Sört az Antarktiszon is kérhetsz, ha egy kutatóállomáson dolgozol, de Ben azt a helyet kereste, ahol bárki vehet piát, ha betér. Így ért végül február 12-én a dél chilei Puerto Williamsbe, ahol egy sörrel és egy olcsó whiskey-vel lezárta a 21 országon, 3 kontinensen át tartó túrát. 

Bolíviában
Bolíviában

Az éppen új autójával, a Griffith-tel talpra állni készülő TVR-nek nagy reklám, hogy a kocsmás túra miatt végigment a nevük a világsajtóban. Pláne, hogy Ben szétdicsérte az út után autóját, ami állta a strapát az ötven fokos Death Valley-től Bolívia ötezer méter fölötti útjain, mindenféle dzsungeleken át Patagónia autógyilkos köves útjaiig. Nicaraguában kellett neki egy új kuplung, de ez volt az egyetlen nagyobb szerelés a hét hónapos úton.

Az útvonal
Az útvonal