Az Italdesign is vietnami autókat tervezhet

2018.03.28. 06:46

Úgy tűnik, ha lassan is, de Vietnamban is megfogalmazódott az igény egy saját autógyár létrehozására. A Vinfast márka mögött az ország egyik nagy ingatlanfejlesztő cége, a Vingroup áll, amely egyelőre autóterveket rendelt több tervezőstúdiótól.

Korábban a Pininfarina két tervét hirdették ki győztesnek – egy terepjáró és egy szedán vázlatai voltak – most pedig az Italdesign két kisautó-tervét választották ki a vietnamiak. A jelek szerint valamiféle központilag szervezett közönségszavazás döntött, amelyen durván 300 ezren vettek részt, és amelyet nyereménysorsolással is egybe kötöttek.

A vietnami vezetés célja a szavazással az volt, hogy kiválasszák azokat a terveket, amelyeket hamarosan bemutathatnak. Az Italdesign tervei alapján két elektromos kisautó készül, amelyeket 2019-re valósítanának meg, a Pininfarina által tervezett nagyobb, benzines modelleket pedig már az idén be szeretnék mutatni.

Az egyelőre nem egészen világos, hogy a valódi gyártás mikor indulhat meg, ahogy az sem, hogy az autók műszaki tartalma és a gyártáshoz szükséges szaktudás honnan származik majd, de annyi egyértelmű, hogy Vietnamban meghatározó autóipari szerepről álmodnak, és úgy néz ki, a pénzt sem sajnálják, ha így közelebb kerülhetnek az álmok megvalósulásához.