Iszonyúan néz ki, de legyorsul minden Teslát

2018.04.12. 13:44

Viszonylag közismert tény, hogy villanymotoros hajtással könnyebb értelmetlenül erős autót építeni, mint hagyományos belsőégésű motorral, és ezt sokan kihasználták már. Most épp egy tajvani vállalkozás, a Xing Mobility készített egy 1000 kW-os hajtásláncú kétüléses, fürdőkád-forma járművet, bár úgy néz ki, egyelőre csupán kísérletképpen.

A Miss R-nek nevezett gép hajtásrendszere saját fejlesztés, és egyelőre nem igazán derült ki, hogy hogyan jön össze az 1359 lóerő, amiről beszélnek. Ám azt mondják, a fejlesztés alatt álló új Tesla Roadstert is lepipálja az alkotásuk, ami a gyorsulási időt illeti. Százra 1,8 másodperc alatt gyorsul, 200 km/h-ra pedig 5,1 másodperc alatt – mindkét adat felülmúl bármit, ami négy keréken gurul.

A Xing ráadásul azzal dicsekszik, hogy ez a szerkezet nem csak pályán, de földúton is jól boldogul, csak a kerekeket kell ballonosabbra cserélni rajta. Az egyelőre nem egészen egyértelmű, hogy mi a cél ezzel a járművel, de ahogy most kinéz – minimalista burkolatát aligha látta formatervező – nem biztos, hogy könnyű lenne eladni, ha ez lenne az elképzelés.

A cég vezetője mindenesetre utalt rá, hogy a Mis R elsősorban fejlesztési eszköznek készült, amelyben kipróbálhatnak új megoldásokat. Ilyen például az alámerített cellás akkumulátorcsomag, amelyben a hűtést egy mesterségesen előállított szerves folyadékkal, a 3M Novec 7200 Engineered Fluiddal oldják meg. A csomag 98 modulban összesen 4116 cellát tartalmaz, és alighanem ez a hűtési megoldás teszi lehetővé, hogy az 1000 kW teljesítményt túlmelegedési problémák nélkül húzzák elő az akkumulátorból.

Úgy tudjuk, ugyanezzel a hajtáslánccal már készül egy másik kísérleti jármű is, egy kevésbé látványos, 3,5 tonnás teherautó, amelyet Mr. T néven emlegetnek, de egyelőre nem látszik, hogy mindez hová vezethet el.

A Teslának korábban mindenesetre bejött, hogy egy látványos sportkocsival dobta be magát a köztudatba, most pedig már a tömeggyártás küszöbén áll az amerikai cég – nem lehetetlen, hogy a taiwani vállakozás is hasonló pályafutást tervez, és az első lépést már meg is tették.