Villanyautó-márka lesz a Smartból

2018.05.03. 06:54

A Smart soha nem lett az a sikertörténet, aminek eredetileg megálmodták. Több olyan pillanat is volt, amikor felmerült a márka megszüntetésének lehetősége, de most új célt találtak neki a Daimleren belül: az elektromos úttörőét.

Igazából minden adott ahhoz, hogy teljesen átállítsák a termelést, és a cég csak elektromos autókat forgalmazzon, hisz mind a ForTwo, mind a ForFour létezik már villanymotorral. Mindkét autóba ugyanaz a hajtás kerül: 81 lóerő villanymotorral és egy 160 km-es hatótávhoz elegendő akkumulátorral. A villanyos Smartok így nem különösebben fürgék, de a 11,5 másodperces gyorsulási idő százra, és a 130 km/h-s végsebesség épp elég a mindennapos használatban.

Már csak a benzines és dízelmotoros modellek kifuttatására van szükség, és erre állítólag sor is kerül 2020-ig, legalábbis Európában. Észak-Amerikában már erre sincs szükség, ott Smartot már most is csak villanymotorral forgalmaznak.

A döntést Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója jelentette be a Daimler részvényesei előtt, azzal együtt, hogy a Mercedes 2022-re minden kategóriában kínál majd valamilyen modellt elektromosított – azaz elektromos vagy hibrid – hajtáslánccal.