Az idén vihetik tőzsdére a Volvót

2018.05.11. 12:31

Évek óta hallani pletykákat arról, hogy a Geely piacra dobná a Volvo autógyár részvényeit, de most úgy néz ki, tényleg mozgásba lendült valami a kínai cégnél. Kiválasztottak három nagy nevű pénzügyi céget: a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley tanácsadóként segítheti a részvények értékesítését.

223591 New Volvo V60 exterior

Arról egyelőre elég sokféle becslés látott napvilágot, hogy a Volvo jelen formájában mennyit érhet. Mindenesetre 16 és 30 milliárd dollár közti összegekről hallani, azaz a Geely, amely 2010-ben 1,8 milliárd dollárt fizetett a svéd autógyártóért, mindenképp a pénzénél lesz, még azzal együtt is, hogy néhány milliárdot az elmúlt nyolc évben azért elköltöttek fejlesztésekre.

A Volvo jó formában van, tavaly 571 ezer autó eladása mellett 1,76 milliárd dollár üzemi nyereséget hozott, azaz most ígéretes befektetésnek is tűnhet. Úgy hallani, a cég részvényeinek tőzsdei bevezetésével sem várna sokáig a kínai tulajdonos: talán már az ősz folyamán megpróbálkoznak egy ilyen lépéssel.

A svéd autógyártó 99%-át birtokló Geely hivatalosan még nem kommentálta az eseményeket, a Volvo részéről pedig csak annyit mondtak, hogy a tőzsdei bevezetés a tulajdonosok döntésén múlik.