Volvo: a kínai autók jobb minőségűek az európaiaknál

2018.05.13. 18:57

A meglepő kijelentés mögött prózaibb indokok állnak, mint hinnénk.

01

A Volvo már 2010 óta a kínai Geely tulajdona, mégis gyakori téma, hogy vajon milyen hatással vannak a kínaiak a nagy múltú svéd márka termékeire. A rossz hírű, gyakran létező európai modellek silány másolataival ismertté vált kínai autógyártók miatt talán nem is csoda, hogy sokan féltették a Volvót, azonban az elmúlt évek alapján elmondhatjuk, hogy aggodalomra semmi ok.

A Volvo Volvóbb, mint valaha, az új XC40-es típus még a 2018-as Év autója díjat is elvitte. A kínai hatalomátvétel nem csupán pénzügyi természetű volt, hiszen 2016-tól a Volvo legnagyobb modellje, az S90-es már kínai gyártósorokról gördül le. Robin Page, a Volvo formatervezési csoportjának alelnöke,  az ausztrál Go Auto magazinnak egyenesen azt mondta, hogy a kínai gyártású autóik jobb minőségűek, mint az európaiak.

Indokként az jelölte meg, hogy míg Európában a magas bérek és a technológiai fejlettség miatt magas fokú automatizációra törekszenek, addig a kínai gyárakban nagyobb az emberi munkaerő aránya, akiknek ráadásul szigorúbb szabályoknak is kell megfelelniük.

Nem kell nagy különbségekre gondolni, de ha pontról-pontra megvizsgáljuk a két gyártósort, azt kell hogy mondjam, hogy a kínaiak átkozottul jól csinálják, úgyhogy nincs mitől tartanunk.” – zárta gondolatait Page.