Júniusban érkezik a 8-as BMW

2018.05.14. 13:06

A helyszín Le Mans lesz, méghozzá az idei 24 órás versennyel kötik össze a világpremiert. Ez nem véletlen, hisz a GTE kategóriába tartozó versenyváltozat itt már rajthoz áll.

8m8

Talán arra gondoltak a BMW-nél, hogy milyen groteszk lenne a világ egyik leghíresebb és legrégebbi autóversenyén eredményt elérni egy olyan géppel, amelynek az utcai változatát hivatalosan még be sem mutatták.

Az M8 GTE persze már bő fél éve ismert, sőt, az idén indult két versenyen is, hisz az amerikai IMSA és az európai szervezésű FIA World Endurance bajnokságban (WEC) is ott a gyári BMW csapat. Long Beach-ben és Spa Franchorchamps-ban egyaránt ötödik helyen futott be a legjobb gyári BMW M8, ami egy ennyire új géptől nem is rossz eredmény, bár ennél nyilván többet szeretnének elérni a gyáriak.

Le Mans azért is jó helyszín egy világpremierhez – azon túl, hogy ez a WEC következő futama, ahova a gyári csapat amúgy is elmenne – mert azon a hétvégén mindenki a 24 órás futamra figyel, azaz méltán bízhat benne a BMW, hogy ott könnyebb lesz bedobni a 8-as kupé létezését a köztudatba.

A bejelentés kapcsán, amelyből az is kiderül, hogy a premier napja június 15-e lesz, egyébként egy újabb képet is mutattak, amelyen az M8 GTE versenygép mögött a háttérben már az utcai 8-as sorozat látható.

Az autóról egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy a csúcsváltozat, a 850i xDrive állandó összkerék-hajtással érkezik, az orrába pedig a BMW 4,4 literes V8-as turbómotorjának egy újabb változata kerül, amely már 530 lóerős és 750 Nm csúcsnyomatékú lesz. Emellett várható egy hathengeres kivitel bemutatása, és nyilván készül majd utcai M8 is, ha a versenypályán már fut egy, amelybe valószínűleg az M5-ös 600 lovas V8-asánál gyengébb motor biztosan nem kerülhet.