Még drága a digitális rendszámtábla

2018.05.31. 12:09

A kaliforniai közlekedési hatóság, a DMV megkezdte a nagy kísérletet, amely a hagyományos rendszámtáblák leváltásához vezethet. Ám aki részt akar venni benne, annak rendesen a zsebébe kell nyúlnia.

A digitális rendszámtábla tulajdonképp nem más, mint egy e-papír-kijelzős tablet – a technológia ugyanaz, mint amit az e-könyv olvasókban alkalmaznak – és az ára is ennek megfelelő. 699 dollárt, azaz átszámítva úgy 190 ezer forintot kérnek érte, és ezen felül még 7 dollár, azaz kb. 1900 forint bérleti díjat is felszámolnak.

A digitális rendszámot egyelőre csak újautó-kereskedésekben lehet majd megkapni, és a DMV szerint egyelőre csak tesztüzemben alkalmazzák a megoldást, hogy kiderüljön, egyáltalán mik a valódi előnyei.

A gyártó, a Reviver Auto szerint ilyenek bőven vannak: egyrészt van a készülékben nyomkövető, és a jármű azonosítását lehetővé tevő eszköz is, másrészt viszont azzal, hogy egyszerűen változtatható a rendszámtábla felirata, az üzenetek közvetítésére is alkalmassá válik. A cégalapító szerint emiatt elsősorban cégek számára lehet vonzó, amelyek termékeik reklámjait is elhelyezhetik a rendszámtáblán.

Ugyanakkor az új technológia egyben meg is kérdőjelezi a rendszámtábla létjogosultságát, hiszen mi értelme a jól látható helyen levő azonosítónak, ha azon nem feltétlenül az autó azonosítására alkalmas felirat látszik, de elvben épp az ilyen kérdések tisztázására lesz jó a most induló tesztüzem.