Negyedmillió Volkswagen csoportos autó szállítása késhet

2018.06.09. 15:52

Ismét az új károsanyagkibocsátás-mérési ciklus keveri meg a kártyákat. Sok idénre ígért átadás halasztódhat 2019-re.

IBA XN9A4986-2

A 2018. szeptember 1-jétől érvénybe lépő, a valós körülményekhez a korábbi NEDC szabványhoz képest közelebb lévő WLTP ciklus számos gyártót hoz nehéz helyzetbe az elmúlt hónapokban. A BMW és a Porsche után a Volkswagen csoport is arra készül, hogy egyes modellek gyártását késlelteti, hogy felkészítsék őket a szigorúbb környezetvédelmi norma teljesítésére A Volkswagen maga jelentette be, hogy akár 250 ezer autó átadása is késhet emiatt. A hírek szerint a késés a vállalat összes márkáját, így Audi, Škoda, Seat és Volkswagen típusokat is érint.

A Volkswagen nem árulta el, hogy mennyit bukhat a késlekedésen, de a Der Spiegel szerint ekkora nagyságrendnél akár milliárd eurós is lehet a veszteség. Az átállás miatt augusztusban és szeptemberben néhány napos gyárleállásokra is kell számítani.

A Volkswagen csoport számára nem csak a korábbi botrányok miatt presztízskérdés a ciklusnak megfelelés. Szeptembertől ugyanis nem kaphat típusengedélyt olyan autó, amely nem felel meg a WLTP mérési ciklusnak és az ehhez hozzászabott új környezetvédelmi normának, az Euro6d-Tempnek.