A népszerűsége tesz be a Teslának?

2018.06.26. 08:51

Az Egyesült Államok két legnépszerűbb villanyautó-márkája hamarosan átlépi a 200 ezer eladott autót az országban, és ezzel megszűnik a szövetségi támogatás is.

2017-tesla-model-s-facelift-revealed-100-kwh-battery-is-a-no-sho

Jelenleg mintegy 853 ezer villanyautó és konnektoros hibrid fut az Egyesült Államokban, és ezeknek közel a fele Tesla vagy Chevrolet. Ám épp ennek köszönhető, hogy hamarosan elveszítik azt a 7500 dolláros (kb. 2,1 millió forintos) adókedvezményt, amellyel a szövetségi kormány 2010 óta támogatja az elektromos, illetve a konnektoros hibrid modellek terjedését. Van ugyanis a jogszabályban egy olyan rész, hogy csak olyan gyártó terméke után jár a kedvezmény, amely legfeljebb 200 ezer ilyen járművet értékesített.

A március végi adatok szerint a Tesla már akkor 193 ezer, a General Motors 181 ezer konnektoros modell eladásánál járt. Ez alapján úgy becsülhető, hogy a Tesla heteken belül eléri a 200 ezres határt, míg a GM számára 2019 elején jöhet el ugyanez a pillanat.

1

A jogszabályban természetesen nem véletlenül szerepel a határszám: a jogalkotók így igyekeztek biztosítani, hogy a támogatás ne hirtelen szűnjön meg, hanem fokozatosan fusson ki a rendszerből, és tervezhető maradjon az így kieső adóbevétel. Ám nyolc éve még úgy gondolták, hogy a villanyautó-forradalom gyorsabban zajlik majd, és akár három-négy év alatt teljesen megszűnik a támogatás.