Európába jön a kis Tesla

2018.07.04. 12:28

Július 12-e és 15-e között rendezik az idei Goodwood Festival of Speedet, Nagy-Britannia, sőt, talán Európa legtöbb autókülönlegességet felvonultató egész hétvégés eseményét. Itt nyílik először alkalom körbetapogatni a Tesla Model 3-at Európában, legalábbis hivatalos keretek között.

Érdekes, hogy bár a Festival of Speed legnagyobb látványossága a hegyi felfutó, ahol egészen ritka autókat láthat a közönség menet közben, a Tesla ezt a lehetőséget nem aknázza ki. A Model 3 csak kiállítási tárgyként vesz részt az eseményen.

Néhány Model 3-as persze ma is fut Európában: szürkeimportban, szép felárral (70-80 ezer euró körül) már tavasszal megjelentek az első példányok, de ezek hivatalosan amerikai piacra készült autók. A gyáriak az európai forgalmazás beindítását tavaly még 2018 végére ígérték, bár az elmúlt fél év csúszásai után valószínű, hogy az első szállításokra csak 2019-ben kerülhet sor.

A Tesla csak a múlt hónap végén érte el a heti 5000 darabos gyártási sebességet, de ehhez sátorban felállított, terven felüli gyártósorra, és a gyártási eljárások hónapokig tartó javítgatására volt szükség. Azonban ez az első jele, hogy a Model 3 gyártási üteme lassan elérheti a tervezett szintet, és belátható időn belül képesek lesznek kiszolgálni a bemutató óta összegyűlt több százezer rendelést.