Goodwoodban is elvert mindenkit a Volkswagen villanyszörnye

2018.07.16. 06:16

Az új Pikes Peak-i rekord után Goodwoodban is nagyot futott a Volkswagen I.D. R, a németek hegyi felfutóra épített 670 lóerős villanyprototípusa. Az abszolút csúcs most nem jött össze nekik, de nem volt gyorsabb náluk a hétvégén Sussexben – sőt, az új villanyrekordot megfutották ezzel a 43,05-ös körrel:

A Volkswagen-csoport rekordhajhász időszakát éli. A VW Pikes Peak-i rekordja csak egy volt a sorban, a Porsche ugyanis rövid időn belül futott pályacsúcsot Spa-ban és a Nordschleifén egy 919-essel. Goodwoodba is nagy célokkal jöttek, és ha a birtok történelmének leggyorsabb felfutása nem is jött össze, a korábbi 47,34-es villanyautós csúcsidőt rendesen lefaragták ezzel a 43,05-tel. Az új csúcsot még a szombati felfutáson futotta Romain Dumas. Vasárnap megpróbált javítani rajta, de kis híján a szalmafalig kergette közben az I. D. R-t. 

Azzal a 43,05-tel egyébiránt Goodwood harmadik leggyorsabb autója lett a villany-VW. A rekord szűk másfél másodpercre van; azt Nick Heidfeld tartja továbbra is, aki a McLaren 1998-as Forma-1-es autójával futott itt egy 41,6-os időt. A lényeg viszont, hogy nemcsak a villanycsúcs jött össze a VW-nek, de itt is elverték a Peugeot Pikes Peak-i autóját, Sebastien Loeb ugyanis 44,6-ot tudott itt öt éve a 208 T16-tal. 

Ja, és mellesleg a vasárnapi felfutó döntőjén nem volt gyorsabb autó az I. D. R-nél: a győzelemhez elég volt egy 43,86-os menés, ezzel pedig meg is lett a FOS első villanyos győztese.