Kínából is teljesen kivonul a Suzuki?

2018.08.23. 14:10

A Nikkei Business híre szerint a Changan Suzuki vegyes vállalat felszámolását tervezi, miután korábban már kiszállt a Jiangxi Changhe Automobile nevű céggel fenntartott másik autógyártó vállalkozásból.

changan alto

Egy ilyen lépéshez persze komoly ok kell, de a Bloomberg korábbi értesülései szerint ez meg is van: tavaly 27%-kal csökkentek a Changan Suzuki eladásai, ami valószínűleg veszteséges működést is jelent. Az azonban így is meglepően hangzik, hogy a Suzuki teljesen kivonulna Kínából, amely jelenleg a világ legnagyobb összefüggő autópiaca. A Suzuki már korábban feladta Észak-Amerikát, és ha Kínából is kivonul, az azt jelentené, hogy Japán, India és Európa maradna az a három jelentős piac, amelyből a vállalat jövedelmének nagy része származna.

A Suzuki egyelőre nem erősítette meg a híreket, sőt, korábban az is elhangzott, hogy inkább mélyítenék a kapcsolatot a Chongqing Changan Automobile- lal, ám a piac már most is inkább a pletykákra hallhat. Így a Suzuki részvényei a tokiói tőzsdén a hírek nyomán 4,8%-ot estek.