Húszonsok milliót érhet ez az öreg Lada Niva

2018.08.24. 18:58

Még csak nagy sportsiker vagy világsztár extulaj sincs a múltjában, mégis extrémsok pénzt adhatnak hamarosan ezért az Afrikát megjárt öreg Lada Niváért.

1979 volt az év, amikor egy őrült francia, Thierry Sabine megrendezte az első Párizs-Dakar-ralit. Sabine két évvel korábban eltévedt a líbiai sivatagban, és miközben a végtelen homoktengerben kereste a kiutat, kitalálta, hogy szervez egy versenyt a sivatagba. Így született meg a mára legnevesebbnek tartott tereprali, a Dakar, amit versenyként '79-ben rendeztek meg először: három hétig mentek az óra ellen a kalandor nevezők 3168 versenykilométeren át, nagyrészt a Szaharában.

Annak a történelmi első Dakarnak az évében történt, hogy a Szovjetunióban legyártották ezt a Nivát, ami két évvel később, a harmadik Dakar-ralin már ott volt az indulók között egy francia párossal, Francois Jeansonnal és fiával akik sokakhoz hasonlóan egy Nivával mentek neki a távnak. Bár a mezőny akkor még amatőrökből állt, Jeansonék azért alakítottak sokat az autón, raktak bele például bukókeretet, erősítettek a felfüggesztésen, a lökhárítókon, hogy kibírja Afrikát, de hiába: a nivás páros nem ért célba, ahogy az indulók kábé kétharmada sem. Hogy ez a Lada mégis bármiféle extra értékkel bír, az Jeansonék húzásának köszönhető, akik a kiállás után leparkolták és évtizedekig abban az állapotban hagyták, ahogy volt.

A dakaros Nivát 2009-ben vette meg egy gyűjtő Francois Jeansontől, ő remélheti most, hogy a sztorija és eredeti állapota elég lesz egy másik gyűjtőnek, hogy jó pénzt adjon érte. Szeptember 5-én kerül az autó az RM Sotheby's árverésére, ahol 50 ezer és 75 ezer font (17 és 25 millió forint) között remélnek érte a szervezők.