Három évre eltiltják Elon Muskot a Tesla igazgatótanácsának éléről

2018.09.30. 09:46

Nem maradt következmények nélkül Elon Musk Telsa privatizálását pedzegető augusztusi tweetje. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított, mire a Teslával megállapodtak abban, hogy Musk lemond az igazgatótanácsi elnökségéről, amely posztra a következő három évben nem választható újra. Ezen felül Musk és a vállalat is kapott 20-20 millió dollár büntetést. 

000 SW9PW

A Tesla most még minden tisztség szerint első embere augusztus 7-én írta ki Twitterére, hogy azt fontolgatja, 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről. Általában egy ilyen privát Twitterre kiírt üzenetnek nincs nagy súlya az autóiparban, Musk azonban évek óta ott osztja meg a vállalatai számára fontos híreket először, így nem meglepő, hogy ezt a kiírást is sokan komolyan vették: a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett a hatására. 

Pár héttel Musk kiírása után kiderült, semmi nem lesz a tőzsdei kivonulásból, amihez a vállalatnak nemcsak tőkéje nincs, de átgondolt terve se. A SEC ezután vizsgálatot indított, mondván, hiába csak egy tweetről van szó, részvényárfolyamot erősen befolyásoló húzás volt. A SEC állítólag megpróbálta volna elérni, hogy Muskot még a Tesla elnökségéből is eltávolítsák, ezt a tisztségét azonban a szombaton kötött megállapodás értelmében megtarthatja. A Tesla és a SEC közötti egyezség miatt viszont az igazgatótanácsi pozícióról 45 napon belül le kell mondania. Az alku alapján a Teslának két független tagot kell választania a testületbe.