A Nissan igazgatói kirúgták a cég elnökét

2018.11.22. 15:12

A Nissan egykori megmentőjének tartott, hétfőn letartóztatott Carlos Ghosn még mindig nem került elő – állítólag most éppen egy tokiói fegyintézet lakója, és ahogy hallani, épp saját jogi védelmét igyekszik megszervezni – viszont a Nissan igazgatótanácsának mától nem tagja, legalábbis az igazgatótanács döntése szerint.

Ghosn Gate

E döntés jogszerűsége persze kérdéses, hiszen Ghosn, és a másik letartóztatott igazgató, Greg Kelly nem volt jelen, így eleve csak heten voltak jelen a kilenc tagból, és a Nissan saját szabályzata szerint is a tulajdonosoknak kellene jóváhagynia egy ilyen horderejű határozatot. A Nissan legnagyobb tulajdonosa pedig a Renault – a francia cégnek 43,4%-a van a japán gyártóban – és egyes források szerint a Renault igazgatótanácsának tagjai az ülés előtt igyekeztek rávenni a Nissan vezetését, hogy várjanak a döntéssel néhány napot, amíg nem tisztázódik a kép.

Ghosnról, akit jövedelme egy részének eltitkolásával, és a céges vagyon magáncélra való felhasználásával vádolnak a Nissan feljelentése alapján, egyelőre annyit írtak a lapok, hogy már felfogadta Tokió egyik legjobb gazdasági ügyvédjét, aki alaposan ismeri a rendszert, mivel maga is ügyészként dolgozott korábban. Így talán lehet esélye az eddig hivatalosan még elő sem terjesztett vádakkal szemben, amelyekért a japán jogot ismerő sajtóforrások szerint akár tíz év letöltendő börtönt és/vagy tízmillió jen (kb. 25 millió forint) büntetést kaphat. Az utóbbi nyilván meg sem kottyanna neki, hiszen a legvisszafogottabb becslések szerint is milliárdos vagyon birtokosa, de dollárban, és eleve 5 milliárd jen be nem vallásával vádolták meg. Ugyanakkor valószínűleg a legrövidebb letöltendő börtönbüntetéssel is véget érne sikeres cégvezetői karrierje.

A Nissannál egyelőre Hiroto Saikawa vezérigazgató veszi át az elnöki teendőket, de természetesen az ő kinevezését is jóvá kellene hagynia a tulajdonosoknak. Ő nyilván azon dolgozik majd, hogy megállapodásra jusson a Renault-val és stabilizálja a helyzetét a Nissan élén, még Ghosn esetleges szabadlábra kerülése előtt. Ám rontja az esélyeit ez ügyben, hogy a Renault igazgatótanácsa nem menesztette az ott elnöki és vezérigazgatói szerepben dolgozó Ghosnt, csak az átmeneti helyettesítéséről gondoskodott. Magyarul abban bíznak, hogy Ghosn tisztázza magát a vádak alól, vagy legalább olyan helyzetbe kerül, hogy szabadon beszélhessen, és maga mond le, ha már egyértelmű, hogy nem térhet vissza a cég élére.