Új egyterűt fejleszt a Volkswagen

2018.12.04. 13:33

Bár számos gyártó kiszállt az egyterű-piacról, úgy hallani, a Volkswagennél egyelőre csak a kínálat zsugorítása van napirenden. Egy új modellt fejlesztenek, amely egyszerre válthatja ki az összes VW egyterűt.

Az újdonság neve állítólag Variosport lesz, és a rendszereit a képeken látható különös öszvérben tesztelik, bár a formaterv még egészen biztosan nem a végleges. A mérete viszont 4,7 méter körül lesz, ennek köszönhetően egyszerre helyettesítheti a kínálatban 4,85 méteres Sharant és a bő 4,5 méteres Tourant, sőt, a Golf méretű Sportsvant is kiválthatják vele. Így a három helyett csak egy egyterű készülne a VW-nél, de egy olyan, amely a legtöbb potenciális buszlimuzin-vásárló igényeinek képes lesz megfelelni.

Ebben az autóban akár három üléssor is elhelyezhető lesz, viszont a Sharanénál kisebb mérete, és várhatóan barátságosabb ára szélesebb kör számára teheti vonzóvá. Úgy tudjuk, a típus a legmesszebb menőkig a VW szabvány műszaki megoldásaira épül majd, azaz ilyen téren nem várható meglepetés. Az olyan drága megoldásokat, mint a tolóajtó, elhagyják - a Touran és a Sportsvan most is hagyományos, kifele nyíló hátsó oldalajtókat visel - de a magas tető és a három üléssor nyújtotta sokcélú használhatóság megmarad.

Egy ilyen típussal a VW elérheti, hogy az egyterűek iránti kereslet csökkenése ellenére ez a piaci szegmens nagyobb nyereséget hozzon a jövőben, és kisebb kockázatot hordozzon, ha esetleg teljesen megszűnne.